Политологът Михаил Кръстев пред Радио Видин: България също трябва да помисли,

...
Политологът Михаил Кръстев пред Радио Видин: България също трябва да помисли,
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: Германия откри сметка в Газпромбанк и не се отклони от евроатлантизма, у нас се води фалшив дебат

Политологът Михаил Кръстев пред Радио Видин: България също би трябвало да намерения, най-малко политиците да помислят, за казуса с доставките на горива. Да, страната ни съумя да контракти от Европейски Съюз дерогация за импорт на горива от Русия до 2024 година, само че времето си тече. Трябва да се намерения за диверсификация на източниците на горива, с цел да не се стигне до същата обстановка в каквато се намираме с природния газ. В началото на 2023 година в Европейски Съюз ще бъде въведена нова формула за пресмятане на акциза на горивата, което ще докара до доста по-висока цена за горивата на дребно. Трябва да се намерения в тази тенденция, тъй като 150 милиона бяха отделени за субсидия на потреблението на горива, само че това не е трайно решение. Ако през идната година би трябвало да отделим още 400 милиона, това се трансформира в перманентна държавна субсидия на потреблението на горива.
- Темата за Путин и Русия, въпреки че идват нови избори, остава водеща в обществото. Акцентът неверен ли е сега? Говорим за Русия и за газ, само че търсим ли решение на проблемите?

- До огромна степен това е една изкуствена алтернатива, която се показва пред обществото от страна на политиците. Нека да приказваме с обстоятелства: България използваше над 90% газ от " Газпром " до месец март. Допреди 5 месеца сме употребявали напълно съветски газ от " Газпром ". Сега се приказва за завой към " Газпром ", в случай че на процедура няма по какъв начин да има подобен. През всички тези години ние сме получавали газ от " Газпром ". Заради войната в Украйна съветската компания реши, че ще приема заплащания единствено в рубли и защото нито една страна в Европейски Съюз не би платила непосредствено с рубли, се създаде скица за откриване на сметки в долари или евро в " Газпромбанк " в Швейцария, където европейските компании подреждат тези заплащания, а банката ги превалутира и по този метод изпраща към компанията рубли. Това се прави, с цел да се замажат очите както на европейските, по този начин и на съветските жители, на обществата, с цел да продължи в последна сметка Европа да бъде захранвана от Русия по някакъв метод с природен газ и надлежно съветското общество да е предостатъчно, че се получават рубли. Това, което България не направи, е да разкрие такава сметка. Много други европейски страни го направиха. След като не го направи - доставките бяха прекратени. Това, което е дебатът сега, е дали да разкрием такава сметка, да подрежда евро към нея и при положително предпочитание на съветската компания - да получава газ в границите на контракта, който имаме сега, а той е до декември. Така или другояче той изтича напълно скоро.
Дали България ще получи количествата газ - зависи от държанието на служебното държавно управление по повод разкриването на тази сметка сметка. Всякакъв спор за това дали България ще се отклони от евроатлантическата си позиция, от европейското си бъдеще, в случай че отвори такава сметка, е безусловно подправен спор. Много други страни го направиха, в това число Германия, за която толкоз се приказва. Разбира се, че Германия получава доста по-малки количества по своя магистрален газопровод " Северен поток 1 ", само че там към този момент е друга алтернативата, а точно, че Русия се пробва да извие ръцете на немските политици, които да пуснат втория си газопровод сред двете страни, а точно " Северен поток 2 ". Ние нямаме отношение към тази политическа борба, нямаме отношение към този проблем. Това, което България би трябвало да направи, е да си отвори такава сметка или надлежно да набави нужните количества газ за зимата от друго място. За страдание, това не е направено досега.
-В изискванията на този безпорядък с газовите доставки, с високата инфлация, каква зима можем да чакаме? Една нова власт може ли да смекчи суровите месеци, които ни чакат? 

- Това се пробвах да кажа: че с алтернативата за откриването на тази сметка и набяването вероятно на количествата газ за зимата надалеч не се изчерпват всички въпроси, които стоят в границите на тази изборна акция. В такава сме явно, политици обикалят студията, изпадат в нелепа обстановка да пазят без причини разнообразни позиции. Съответно би трябвало да се обърне внимание на доста повече проблеми, в сравнение с само единствено казуса с природния газ, който фактически е много сериозен, само че не е единствен.
България се намира в доста неизгодна обстановка стопански. Това, което разгласи Национален статистически институт като последни данни за брутния вътрешен артикул, провокира еуфория в част от грантовите икономисти в страната, само че в последна сметка не се обърна внимание на един значителен подробност - намаляването на вложенията. Това значи, че стопанската система не се развива. Може да имаме по-високи стойности за Брутният вътрешен продукт, по-висок експорт, само че стопанската система не се развива, не се вършат вложения в нея, това ще се отрази в средносрочен и дълготраен проект доста отрицателно.
България също би трябвало да намерения, най-малко политиците да помислят, за казуса с доставките на горива. Да, страната ни съумя да контракти от Европейски Съюз дерогация за импорт на горива от Русия до 2024 година, само че времето си тече. Трябва да се намерения за диверсификация на източниците на горива, с цел да не се стигне до същата обстановка в каквато се намираме с природния газ. В началото на 2023 година в Европейски Съюз ще бъде въведена нова формула за пресмятане на акциза на горивата, което ще докара до доста по-висока цена за горивата на дребно. Трябва да се намерения в тази тенденция, тъй като 150 милиона бяха отделени за субсидия на потреблението на горива, само че това не е трайно решение. Ако през идната година би трябвало да отделим още 400 милиона, това се трансформира в перманентна държавна субсидия на потреблението на горива.
- Според мои усещания от най-малко 15 години в предизборните акции не ставаме очевидци на диспути по значителните за една страна и общество тематики. Не се показват към този момент стратегии, хрумвания, идеологии.
- Далеч съм от мисълта, че на този стадий партиите ще стартират още веднъж да вършат подробни стратегии за тяхното ръководство, защото се вижда, че няма интерес към сходно нещо, самото общество не се интересува и надлежно това е извинението на партиите да не оферират подробна формула за това какво ще свършат, в случай че се окажат в ръководството, а когато се окажат там - няма по какъв начин да им търсим сметка за свършеното. За страдание, през последните години, може би през 2009 година беше последният случай, в който наблюдавахме същински лидерски диспути. Политиката, колкото и да е либерален развой, в последна сметка всяка една партийна конструкция има водач, при " Продължаваме Промяната " те са двама, тъй че тези водачи би трябвало да зададат главната посока на това какво ще свършат техните политически сили, в случай че се окажат в ръководството, в случай че се окажат съпротива. През последните години, за жалост, виждаме политическите водачи да се крият от сходен спор.
Много е значимо един против различен да се изправят както Бойко Борисов, по този начин Асен, Василев и Кирил Петков, който от двамата реши самата партия, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайь, Костадин Костадинов, Христо Иванов, в случай че може би той може да се наименуван някакъв неофициален водач на тази тройна коалиция, която съставлява " Демократична България ". Те би трябвало да се изправят един против различен и просто да заявят какви са главните им цели. Може да се окаже при един подобен лидерски спор, в случай че избегнем диалозите за това кой е нарушител и кой не, може да се окаже, че по множеството въпроси политическите водачи са на едно и също мнение. Например, ГЕРБ предложи неуместно законодателство, в което да бъде неразрешен вносът на природен газ от Газпром със закон. Демократична България пък провежда митинги против решението да се договаря за възобновяване на сегашния ни контракт с компанията. " Продължаваме Промяната ", да не забравяме, че Асен Василев беше индивидът, който прекрати връзките с " Газпром " и още преди да се спрат доставките, сподели че страната ни няма да договаря за нов контракт след приключването му пред декември. Това е едно много огромно по този начин да го кажем парламентарно болшинство, което е на едно и също мнение по един избран проблем. Защо да не се окаже, че на същото мнение по доста други проблеми? Малко би трябвало да се върнем към същинските устои на политическия живот и политическия спор, тъй като всичко останало е партийни конференции, готови изявленията и просто един боязън.
- Как може да има съответен политически живот, когато използваните политически полюси на лявото и дясно тук някак сякаш се отхвърлят. Поне съгласно мен нито лявото е ляво, нито дясното е дясно.
- Опитаха се през последните няколко години да наложат тази максима, че лявото и дясното в политиката не са значими, само че се оказа, че това не се споделя от огромна част от политическите сили. Да напомня, че при първия кабинет, препоръчан от ИТН тогавашната номинация за министър председател Николай Василев организира диалог с Кирил Петков и Асен Василев и се оказа по думите на Политическа партия, че неговите визии са прекомерно десни, т.е те са прекомерно ляви по отношение на Николай Василев. Един вицепремиер някогашен и още веднъж участник в служебния кабинет - Атанас Пеканов пък съобщи, че Асен Василев и Кирил Петков са прекомерно десни за него. Виждаме, че Асен Василев разгласи по време на дебатите за това дали Политическа партия ще се включи в коалиция с " Демократична България ", че Политическа партия не е дясна партия, а по-скоро центристка, а Демократична България е дясна партия, само че аз не мога да се съглася с господин Василев тук. Колкото и да се опитваме да изключим лявото и дясното от този спор, в последна сметка той съществува, в последна сметка партиите могат да се обединят дълготрайно само въз основата на правила. Да, всеки се пробва да бъде по-скоро в центъра, с цел да не загуби външна страна гласоподаватели, само че когато пристигна време за взимане на решения - дали стопански, в областта на обществената политика или енергетиката, даже при външната политика, само че тогава си личи кой е ляв и кой десен.
- От " Продължаваме Промяната " на няколко пъти споделиха, че са отворени към партньорство с ГЕРБ, в случай че обаче го няма Борисов.
- Нека да има един лидерски спор. Нека да чуем какво те имат срещу Бойко Борисов. Нека да чуем какво Бойко Борисов има срещу Политическа партия, защото включвания във фейсбук от разнообразни църкви в страната, на които на крайник се разяснява кой бил апаш и кой не, също са безусловно несериозни. Да се върнем към действителния политически живот и към дебата, който може да прероди българската политика. Дори и през 90-те години колкото и хората да са били недоволни от политическия развой в страната се организираха такива лидерски диспути. Чувахме какво считат водачите на партиите да вършат, кои са техните възможни сътрудници. Не можем да се крием зад партийни конференции, зад включвания във фейсбук, зад позиции във фейсбук даже, което в действителност е несериозно, с цел да дефинираме към кого би трябвало да се насочваме, когато отиваме към изборните урни. Политиците дължат  на обществото, на своите жители, даже на политическите си последователи, които постоянно не са изключително сериозни към тях, само че дължат този спор. Да забележим кой е най-способният политически водач. Може да се окаже, че ще се изненадаме.
- Аз допускам, че предизборната акция  ще бъде с по-изразен обществен профил поради тежката зима. Очаквам огромни обещания за по-високи приходи, за нарастване на заплатите.
- Инфлацията в България мина границата от 17 %. Вече сме на равнищата от 1998 година - не началото на годината, когато беше още по-висока, само че въпреки всичко е стряскащо. Да, ненапълно са прави част от грантовите икономисти, които споделят, че това е един привнесен развой, че в последна сметка България не е изолиран пазар, постоянно зависи от това, което се случва на европейската и международна сцена, само че са прави единствено ненапълно. Да, политиката на Федералния запас на Съединени американски щати и на Европейската централна банка извънредно доста въздейства и у нас, само че виждаме, че стойностите на инфлацията в огромна част от европейските страни е по-ниска в сравнение с в България. Тук този развой беше заздравен, защото обществената политика  на към този момент предходния кабинет беше извънредно неправилна, тя продължи всичко, което беше нездравословно от ръководството на Борисов 3, а точно раздаването на пари на калпак, дори не просто го продължи, а го ускори. Стигна се до такава степен, че дотираме потреблението на горива. Акцизът е един налог, който по своята философия се постанова на артикули и услуги, които са нездравословни или незадоволителни, т.е да се лимитира потреблението на тези артикули и услуги тъй че да не се стигне до дефицит на тях. Ние сега дотираме потреблението на горива, дотираме го на калпак без никаква причина да го вършим, можеше да се насочим към по-уязвимите групи- помощта за отопление през зимата. Дотира се на калпак, с цел да бъдат всички удовлетворени  и да се гласоподава още веднъж за тези, които са го въвели.  Има доста други обществени политики, които не престават да източват държавния бюджет. Въпреки високата инфлация, рекордна за този век, стигаме досега, в който приходната част в бюджета за първото полугодие е едвам 47 %. При по-висока инфлация би трябвало да е много по-висока приходната част. Това значи, че ние просто не се оправяме. Няма да имаме пари за разхитителните обществени политики, които бяха въведени през последните години. Разбира се, това нещо може да се преодолее благодарение на издаване на нов дълг, само че до каква степен потребно е това?
- Ако предположим, че експертните диспути през акция ще продължат да отсъстват, каква е твоята прогноза за след изборите? Коалиционно съглашение, исторически компромис или още избори?
- Видяхме, че всяко нещо, което се съобщи от политическия хайлайф, е предпоследно. Аз съм податлив да позволи даже основаване на огромна коалиция, която да бъде обединена към послания - дали евроатлантически, дали превъзмогване на рецесия, предлагането даже на експертен избор... Няма никакво значение, до момента в който не се преодолее трайната политическа рецесия, която е точно обвързвана с нелепите послания и неналичието на същинско политическо опълчване. Подхвърлянето на обиди през медиите  и през обществените мрежи не е нещо, което ще донесе спокоен и резистентен политически живот. Политиците би трябвало да влизат в конфликти, които да са в границите на дебата. В рамките на тези диспути би трябвало да се види по-подготвен, чии послания са по-добри, чии хрумвания харесват повече на общество. Докато това не стартира да се случва, няма никакво значение  дали ще има коалиция, дали ще вървим на избори или не.
Интервюто на Георги Жиков с Михаил Кръстев в ''Посоките на делника'' може да чуете.
 
Източник: БНР
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР